משטח העבודה במטבח האישי של כל אחד מאתנו הוא "הידיד הטוב ביותר שלנו" ולכן, משטח עבודה אולטימטיבי יהיה נח, פרקטי, קל לניקוי ולתחזוקה וכמובן יהיה עמיד לאורך זמן. כיום מוצעים משטחי עבודה ממגוון חומרי גלם (לא רק שיש) כאשר הפופולאריים ביותר הם שיש, נירוסטה, מתכת ועץ.
כיצד תבחרו? ריכזנו עבורכם את נקודות החוזק והחולשה של כל אחד מהסוגים- נותר לכם רק להחליט מה הכי נכון עבור המטבח שלכם נוכח הצרכים הספציפיים והתקציב שלכם.
משטח עבודה משיש
נכון, זו הבחירה הנפוצה ביותר של משטח עבודה- אנו תופסים אפשרות זו כמשרה אווירה ביתית, ניתנת להשגה במספר כמעט אינסופי של צבעים, מרקמים וטקסטורות. יש מי שתופס את השיש כנותן מראה יוקרתי מחד ומצד שני לא מאוד מתוחכם. יתרונות פרקטיים נוספים- השיש יחסית עמיד, נשחק לאט ממים ושימוש וניתן לחתוך ולרדד בצק ישירות על השיש.
החיסרון בבחירת משטח עבודה משיש הוא שאומנם ניתן להניח עליו ישירות סירים חמים אך הדבר יגרום לשחיקה מהירה יותר של החומר, סימנים ואולי גם לשבר בהמשך. חיסרון נוסף הוא שעל משטח שיש ניכרים שריטות ואפשר להתקשות בניקוי כתמים מאחר והשיש רגיש לחומרי ניקוי מסוימים שיכולים לגרום לשינוי בצבעו או לסימנים בשיש, לכן מומלץ לנקות את השיש בעדינות רבה בלבד ועל ידי חומרים ייעודיים שעלותם משתנה. בנוגע לאפשרות השימוש בגרניט- החיסרון העיקרי שהוא יקר באופן יחסי לאפשרויות אחרות ואף הוא כמו השיש רגיש לחומרי ניקוי מסוימים.
משטח עבודה מנירוסטה
את משטחי העבודה מנירוסטה רואים לרוב במטבחים תעשייתיים ובטבחי שף וזה לא דבר של מה בכך, משטח מנירוסטה עמיד בפני חלודה כמעט ולחלוטין וזאת בזכות שכבת פסיבציה של תלת-תחמוצת הכרום שיש בה, שכבה זו אטומה בפני מים ואוויר ומגנה על המתכת שמתחתיה- כך שמשטח זה עמיד להפליא. המראה המבריק של המשטח מחד, יוצר אפקט של תחושת ניקיון תמידי ותחכום, מנגד, מקרין מראה קר יותר ומקצועי לעומת האפשרויות האחרות. יתרון משמעותי נוסף הוא שהמשטח ניתן לניקוי בקלות ובפשטות, אין צורך לקנות חומרי ניקוי מיוחדים ויקרים, אלא פשוט להשתמש במטלית רטובה/לחה ולאחר מכן לנגב במטלית יבשה. במידה ויש כתם קשה נשתמש בתכשיר פשוט (בצבע תכלת) לניקוי חלונות לאחר מכן יש להשתמש במטלית לחה/ רטובה ולבסוף לנגב במטלית יבשה. יתרון נוסף, עמידות המשטח בפני חום מאפשרת הנחת סירים חמים ישירות על המשטח ללא שינוי בצורת הנירוסטה(לצורך מתן מושג, רק בסביבות ה- 1360 מעלות צלזיוס צורתה תיפגע), מאפשרת מגוון עיצובי וכיור תואם. לבסוף, נוח לרדד עליו בצק. חסרון בולט- לא מומלץ ואפילו יהיה חבל לחתוך עליו ישירות מאחר ומשטח נירוסטה ישאיר סימני שריטות- לכן בבחירה זו יהיה עלינו להשתמש בקרש חיתוך.
משטח עבודה ממתכת
בעצם משטח עבודה ממתכת (שאינה נירוסטה) אומנם דומה במראה למשטח נירוסטה אך חסרונותיו רבים משל הנירוסטה. זאת מאחר ומשטח מתכת (שאינה נירוסטה) אינו עמיד בפני חלודה אשר מקשה על אופן הניקוי של המשטח לעומת הפשטות שבניקוי נירוסטה ואינו מבריק באותה רמת ברק כנירוסטה. כך שאם נבחר במתכת כחומר הגלם למשטח העבודה שלנו- נעדיף נירוסטה.
משטח עבודה מעץ
כיום ניתן להזמין משטחי עבודה מעץ מלא או בוצ'ר (ששימש בעבר בעיקר קצבים)- ההבדל ביניהם הוא בין מראה חלק למראה מפוספס, בהתאמה. היתרון של משטח עבודה מעץ הוא בעיקר במראה העיצובי הכפרי, הגלילי והחמים שלו, יש מי שתופסים משטח כזה כמרשים מאוד ואפילו יוקרתי, יתרון נוסף הוא תיקון פשוט יחסית של כמעט כל סימן על ידי שיוף מקומי. מנגד, חסרונותיו רבים ואפילו יש מעצבי מטבחים שאפילו רואים במשטח עץ מאוד לא מעשי ולא נח, זאת מאחר והעץ סופג ובולע ריחות ממוצרי אוכל שמניחים עליו, הוא מוכתם ונשרט בקלות, לא כדאי לשים על משטח העץ סירים חמים, על מנת לשמר המשטח יש לבצע פעולות תחזוקה רבות כדון צביעת הלקה שנשחקת כל כמה חודשים ואיטום, יש מי שממליץ רק פעם בשנה- בהתאם לאינטנסיביות השימוש ובנוגע לרידוד בצק על המשטח גם ממש לא כדאי ישירות. אם למרות כל החסרונות בחרתם במשטח עץ, שימו לב שסמיכות המשטח לכיור יכולה לגרום לשחיקה מהירה מאוד של המשטח.
לסיכום
לכל אחת מהאפשרויות יתרונות וחסרונות, הבחירה הנכונה היא בהחלט אישית ונגזרת מאופן השימוש שלכם ומתן דגש אישי לפרמטר כזה או אחר.
הבחירה שלנו- משטח עבודה מנירוסטה- הפשטות של אופן הניקוי, המראה המבריק והנקי, עובדת היותו חלק שמאפשר רדידה ישירה של בצק על משטח העבודה ולבסוף אפשרות הנחת סירים חמים ישירות על המשטח.